Är utbildningsnämnden värre än omsorgsnämnden?
Nämndens konflikter drabbar skolan
Konflikterna i utbildningsnämnden påverkar skolans verksamhet negativt, enligt Tord Jerfsten, rektor för Gärdeåsskolan. - Det här är en kris, säger Tord Jerfsten, rektor för Gärdeåsskolan.
Turbulensen kring utbildningsnämnden har blivit en följetong i Ljusdalspolititken. En osund samtalston, konflikter och personliga påhopp har pekats ut som faktorer som lett till en ohållbar situation. De återkommande problemen i utbildningsnämnden väcker nu reaktioner i skolans verksamhet.
- Det pratas ju om situationen och man tycker att det är illa. Att en nämnd som ska leda skolan inte kan sköta sig på ett professionellt sätt är märkligt, den borde föregå med gott exempel, säger Tord Jerfsten, rektor för Gärdeåsskolan.Han anser att den nuvarande situationen i utbildningsnämnden är ohållbar och att det har en negativ effekt på skolans verksamhet.
- Det är definitivt inte acceptabelt. Jag tycker att det här är en kris. Konflikterna i nämnden får konsekvenser ute i verksamheten.
Vad blir konsekvenserna?
- Lusten att jobba naggas i kanten. Risken är att det inte blir ett lika engagerat arbete. På lång sikt får vi också svårt att rekrytera folk till kommunen. Så är det väl redan nu? Nu är vi utan både utbildningschefchef och grundskolechef. Gymnasiechef har vi inte heller. Nog tycker jag att man måste betrakta det som en kris, säger Tord Jerfsten.
Erik Strömberg Ljusdalsposten
Politiker i sexbråk
En socialdemokratisk politiker i Ljusdal har anmält en moderat politiker för sexuellt ofredande och förolämpning. – Jag gör anmälan för att jag känner mig kränkt som individ, kvinna och politiker.
Det var i samband med ett sammanträde i utbildningsnämndens arbetsutskott tidigare i veckan som Torsten Hellström (M) enligt vittnen använde epitet om nämndskollegan Stina Michelson (S) som är kränkande. Hellström ska bland annat ha kallat Michelson sosseluder och sossefnask.
– Vi kom i en ordväxling om något som hänt tidigare och jag sa då förbannade sossetjafs, inte fnask. Och det där med luder vet jag inte vad det kommer ifrån, säger Torsten Hellström.
Hellström ska även tidigare ha uppträtt på ett sätt som Michelson upplevt kränkande. I samband med ett nämndssammanträde för ett par veckor sedan ska han vid ett tillfälle ha kupat händerna framför sig som runt ett par bröst och fört händerna upp och ner, samtidigt som han fäst blicken på Michelson.
– Jag vet vad jag har sagt och vad jag har gjort, det här tar jag avstånd från, säger Hellström.
Lasse Molin, moderat oppositionsråd, säger att partiet kommer att gå till botten för att reda ut vad som är sant och falskt i de anklagelser som riktats mot partikollegan.
– Skulle det här vara sant tar vi så klart avstånd från det, säger han.
I juni blev ett inlägg av Torsten Hellström på Facebook uppmärksammat. I inlägget ifrågasatte han en kandidat till tjänsten som utbildningschef, under pågående rekryteringsprocess.
Sofia Rohlin Ljusdalsposten
Nämndsmöte knäckte politiker
Utbildningsnämndens ordförande Malin Ängerå (S) är sjukskriven. Orsaken är den samtalston som förekommer i nämnden och som kulminerade vid sammanträdet förra veckan. Det blir nu Mia Sparrow (FP) som i egenskap av vice ordförande i nämnden tar över klubban och leder nämnden under Malin Ängerås frånvaro. Det var vid sammanträdet i förra veckan som Malin Ängerå kände att hon inte längre orkade med situationen i nämnden. Hon är nu sjukskriven i första hand denna vecka. I en kommentar säger hon:
– Jag är sjukskriven, förhoppningsvis en kortare period, då jag mår dåligt av att se hur andra påverkas negativt av det som sker under nämndens olika sammanträden. Det är mitt ansvar att leda sammanträdena med en sund samtalston, vilket är en grundläggande förutsättning för att nämnden skall fatta bra beslut oavsett majoritetsförhållanden.
Vice ordföranden Mia Sparrow (FP) beklagar att Malin Ängerå har tvingats sjukskriva sig, men känner inte igen beskrivningen av samtalstonen och arbetsmiljön i nämnden.
– Jag tycker vi har en rak och öppen dialog i nämnden med politiker som bryr sig och engagerar sig.
– Jag märker inget misstroende mot förvaltningen eller tjänstemännen. Om man som politiker arbetar för en bra skola, då ska man också engagera sig i de olika frågeställningarna. Jag har fullt förtroende för nämnden och tjänstemännen, säger hon.
Lasse Sundberg Ljusdalsposten
Sjukskriven efter konflikt
Motsättningarna inom utbildningsnämnden resulterar i sjukskrivning. Vice ordförande tar över nämnden. Under sjukskrivningen lämnar Malin Ängerå (S) över ordförandeklubban till Mia Sparrow (FP) som är nämndens vice ordförande. Sjukskrivningsperioden sträcker sig i första hand över en vecka.
Under större delen av mandatperioden har det funnits motsättningar inom utbildningsnämnden. För en tid sedan tog moderaten Torsten Hellström time out under tiden som polisen utredde en anmälan om sexuella trakasserier mot en ledamot i nämnden. Utredningen lades ner eftersom brott inte kunde styrkas och Torsten Hellström har återupptagit sitt politiska uppdrag.
Nyligen lämnade Eva Ulin sin tjänst som tf utbildningschef, bland annat med hänvisning till ett kärvt arbetsklimat mellan politiker och tjänstemän. Under måndagen tog fackliga företrädare upp ämnet som en arbetsmiljöfråga med kommunalrådet Roland Bäckman (S).
I helgen har Socialdemokraterna och Vänstern diskuterat situationen och uppmanar de andra partierna ta sitt ansvar för att förbättra arbetsklimatet i nämnden.
Torbjörn Ingvarsson