Facket tar strid för anställd

Facket tar strid för anställd

För två månader sedan sparkade Ljusdals kommun en anställd. Det skulle den inte ha gjort, anser facket Kommunal som drivit upp frågan centralt vilket är väldigt ovanligt.

Facket reagerade sen Ljusdals kommun sparkat en anställd för runt två månader sedan. Anledningen är att fackförbundet Kommunal inte köper de skäl som kommunen gett för avskedet och tycker att det ska ogiltigförklaras.

– Vi anser att vår medlem blivit utsatt för fel, han skulle inte ha blivit avskedad och då vill vi givetvis ändra på det, säger Lena Jonasson Fischer som är regionalt skyddsombud för Kommunal Mitt.

Hon företrädde medlemmen i en formell förhandling direkt med arbetsgivaren, i det här fallet Ljusdals kommun. Men parterna kunde inte komma överrens den gången och därför ska nu den fortsatta förhandlingen skötas mellan Kommunal centralt och Sveriges kommuner och landsting (SKL).

SKL ska företräda arbetsgivaren, alltså Ljusdals kommun i förhandlingarna, och bistå med juridisk expertis. Det säger kommunens personalchef, Britt-Marie Andersson Nilsson, som i övrigt inte kan kommentera ärendet. Det hon kan säga är emellertid att centrala tvisteförhandlingar är väldigt ovanliga. Under hennes sex år på posten har det bara hänt en gång tidigare.

Även fackförbundet Kommunal menar att centrala tvisteförhandlingar tillhör ovanligheterna. Trots att de företräder drygt 500 000 medlemmar i Sverige, genomför de bara 150 till 200 sådana på ett år. Majoriteten handlar om uppsägningar eller just avsked.

Det senare ska bara tas till om den anställde grovt har försummat sina arbetsuppgifter. Skäl för avsked kan vara bland annat brott mot arbetsgivaren, grov illojalitet eller frånvaro utan giltiga skäl. Den avskedade får då lämna arbetet omedelbart och utan någon lön. De pengarna anser Kommunal att den före detta anställde ska få, plus skadestånd för sveda och värk.

Den här förhandlingen rör inte bara den avskedade medlemmen. Dessutom ska kommunen ha underlåtit att visa upp sitt underlag under förhandlingarna hävdar facket. Det skulle kunna vara ett brott mot editionsplikten.

– Jag som ombudsman i sittande förhandling fick inte ta del av arbetsgivarens underlag att läsa. Jag fick den muntligt men inte att läsa, säger Lena Jonasson Fischer.

Om parterna inte skulle enas, ens i en central tvisteförhandling finns det en chans att driva vidare ärendet till Arbetsdomstolen. Något som Kommunal gör 5 till 10 gånger per år.

Erik Bergström, Ljusdalposten