Omsorgen har rekord i vikarier
Sommarens största vikariepussel i Ljusdal är snart färdigt. Bemanningsenheten behöver 565 vikarier för att klara omsorgens behov.
När det gäller längre vikariat än 14 dagar har omsorgen (äldreomsorg samt stöd och omsorg) i genomsnitt 140-160 vikarier per månad.
Timvikarier och fasta medarbetare i korttidspoolen är under en genomsnittlig dag så många som 70 personer.
Till detta ska nu läggas minst 345 semestervikarier och genast är kommunen uppe på rekordnivå.
– Tidigare var omkring 400 vikarier i gång under semesterperioden. Att det är så många i år beror delvis på att vi har hög sjukfrånvaro, säger socialchefen Marita Wikström.
Andra faktorer som nämns i sammanhanget är ökat tryck på hemtjänsten.
– Sedan kan det bli fler vikarier när sommarschemat blir mer likt de vanliga raderna än tidigare år då enhetschefer gjort om inför semesterbemanningen. Dessutom blir det allt mer vanligt att semestervikarier vill arbeta bara en av de två perioderna. Då behöver vi fler, säger larmsamordnaren Malin Ängerå som tillsammans med bemanningsassistenten Mona Hedström och med stöd av ytterligare några medarbetare ser till att alla bemanningsluckor tätas under semestertiden.
De två semesterperioder som gäller inom omsorgen sträcker sig från 15 juni till 9 augusti.
Ljusdals kommuns omsorgsförvaltning tar i år nya tag för att klara vikariebehovet. Tidigare skötte varje enhetschef detta med utgångspunkt i till exempel annonssvar, tidigare registrerade vikarier och personliga kontakter.
I år ordnar bemanningsenheten detta åt 52 enheter varav ett 20-tal är enskilda kunder inom stöd och omsorg som var och en behöver personlig assistans.
Efter sex veckor börjar rekryteringsduon på bemanningsenheten se en lösning. Det återstod häromdagen bara 18 luckor att fylla.
– Grundkravet är undersköterskeutbildning och körkort. Men för att klara så många vikariat går det inte att ha sådant krav över hela linjen. Vi räknar dock med att det fungerar med stöd från ordinarie personal som är på plats eftersom semestern är delad på två perioder, säger Malin Ängerå.
– Bemanningsenheten arbetar för att befintliga timvikarier ska vidareutbilda sig. En stor andel av våra timvikarier studerar därför på distans i kombination med arbete inom omsorgsförvaltningen, tillägger Mona Hedström.
Hur påverkar då ett ökat vikariebehov omsorgsnämndens redan ansträngda ekonomi?
– Vi har tagit viss höjd för att sjukfrånvaron medfört ökat behov men kan i det här läget inte med säkerhet säga hur utfallet blir av sommaren, säger Marita Wikström.
Pär Jonsson